Hipnózis

A hipnózis módosult tudatállapotban zajló pszichoterápia. Sokan még ma is misztikus vonásokkal ruházzák fel, azonban ez a módszer nagyon is emberközeli és eredményes gyakorlati technika mind pszichés, mind testi tünetek esetén. Fontos tudni, hogy bár a kliens felett érvényesül a pszichoterapeuta kontrollja, azonban a paciens csak olyan cselekedetre vehető rá, amit ő is akar és normarendszerével összeegyeztethető.

A kliens legtöbb esetben relaxált állapotban, fokozott magárafigyeléssel követi a terapeuta indukcióit. Imaginációi (képzelt képek) nem csak a traumák feltárására, de a gyógyításra és az önismeret fejlesztésére is jól használhatóak. A korrektív élmények segítségével feldolgozhatóak, átkeretezhetőek a kínzó élmények.

Analitikusan orientált terápiás módszer a hipnózis, de a klasszikus analitikus helyzettől  lényegesen különbözik abban, hogy a pszichoterapeuta az előzetes beszélgetés(rapport) tapasztalataiból kiindulva az aktuális problémát illetően konkrétabb vezetést kezdeményez, és kontrollja célirányos.

Más esetekben az aktív-éber hipnózist használva fokozható a teljesítmény kapacitása. Így a tanulási deficitek, impotenciák megszüntetésére, az önbizalom erősítésére alkalmas.