Mozgás-tánc-meditáció csoport 12-14 éves lányoknak

Ebben a korban a gyermekek – testi, lelki átalakulásaik miatt - sokszor vacakul érzik magukat a bőrükben. Tükörbe néznek, és semmi nem tetszik abból, amit látnak.

Táncpedagógiai és pszichoterápiás tapasztalataink egyaránt azt mutatják, hogy aktívan táncoló, mozgást végző gyerekeknél ez a „sehogy sem tetszem magamnak” érzés sokkal ritkább, és a kiskamasz korra jellemző érzelmi viharok sem annyira hullámzóak. A csoport csélja, hogy az együtt táncoló, kamaszodó, nőiesedő lányokat egy olyan világba vezessük vissza, amire még emlékeznek: a mozgás kisgyermekkori, felhőtlen, varázslatos világába.

A csoport célja, hogy a kamaszodás és nőiesedés problémáival szembenéző lányok - a rendszeres gyakorlásnak köszönhetően - testüket jobban megismerjék, elfogadják, megszeressék, tiszteljék, ezáltal felfedezzék saját külső és belső értékeiket, végső soron nagyobb becsben tartsák önmagukat. Célunk még az is, hogy érezzük a tánc meditatív hatását, megtapasztaljuk, hogy  lelkünk és elménk egyaránt megpihen a táncolás közben.

A folyamat:

  • A foglalkozásokon a szabad táncnak éppolyan fontos szerepe van, mint a kötött formáknak. A lépéseket különböző népek táncaiból kölcsönöztük, némileg átformáltuk őket, ezért egyszerűek, könnyen elsajátíthatóak, ugyanakkor élvezetesek és látványosak. 

  • A foglalkozás bemelegítő részében érzelemkifejező mozgásos játékokkal kezdünk, hogy megtudjuk, ki hogyan érkezett a „közös térbe”. Ezután táncos formában folytatjuk ízületeink, izmaink felmelegítését. Ezután a dinamikus szakaszban az egész testünket megmozgató rövid koreográfiák segítségével fejlesztjük egyensúlyérzékünket, hajlékonyságunkat, állóképességünket, testtartásunkat és kecsességünket A mozdulatok végzése közben segítségül a csoportvezető segítségül hívja lélektani ismereteit, tapasztalatait, a mozdulatokhoz olyan szavakat, mondatokat társítva, amelyek segítik az önismeret bővülését, felébresztik a képzelőerőt, fejlesztik a kifejezőkészséget, ezáltal az érzelmek is a megfelelő mederbe terelhetőek.

  • Az óra vége felé haladva tai-chi, chikung, jóga, légző- és lazító gyakorlatokkal csendesítjük el elménket, izmainkat, egész testünket, miközben andalító, gyönyörű zene szól a háttérben.

  • A foglakozás levezető részében rövid relaxáció, meditáció történik, ami segíti az elvégzett munka jótékony hatásainak beépítését, érezhetjük általa, hogy az együtt eltöltött óra mennyire feltöltött bennünket vitalizáló energiával.

Jelentkezni és érdeklődni Herczegh Tímea klinikai gyermekszakpszicológusnál tudnak a következő elérhetőségek valamelyikén:

e-mail: herczegh.timea@gmail.com

tel.: +36703259111